Коледна елха!

КатегорияПриродата и аз
сEcolina

Коледната украса на дома ще ни създаде много празнично настроение и уют! Но настъпи ли моментът, в който трябва да решим как и с какво да украсим, заставаме пред дилемата истинска или изкуствена елха, елха в саксия или само няколко естествени клонки за настроение!

Къде е истината и кой вариант е най-благоприятен за природата, а и за нас самите? Еднозначен отговор на този въпрос няма, но ще се опитаме да Ви представим някой от плюсовете и минусите на тези варианти, за да можете да направите най-добрия избор за Вас самите!

Истинска елха! Колко е приятно да се приберем и още с отварянето на вратата да усетим свежия боров аромат, който се разнася из домът ни, благодарение на живото Коледно дръвче, което сме украсили! Да влезеш в стаята и да видиш нещо толкова свежо, живо и красиво украсено, което ще ти донесе истинско Коледно настроение.  Да всички обичаме този момент, но струва ли си цената? Колко време ще продължи всичко това, седмица или две и какво се случва след това с вече не толкова красивото дръвче, мисля че всички знаем отговора! Заслужава ли си да се отсичат толкова дръвчета всяка година, за да ни радват толкова кратко време?

Изкуствена елха! Вече има толкова добре направени изкуствени елхи, че е трудно да направим разликата на пръв поглед. Естествено, няма и да усетим аромата на Коледното дръвче, но поне ще сме спасили едно живо такова! Друго предимство на изкуствената елха, е че се купува веднъж и се използва с години! Но изкуствената елха е пластмасова, т.е. закупувайки я увеличаваме търсенето й, следователно увеличаваме производството на още пластмасови продукти, от които всички искаме да се отървем!

Елха в саксия! На пръв поглед това е идеалното решение, защото не е отсечено дръвче, ще имаме истинска Коледна елха, свежа и ароматна и най-хубавото е, че след празника ще можем да я посадим! Но колко от продаваните Коледни дръвчета в саксия, реално оживяват и след като се посадят навън се хващат и стават големи дръвчета, отговорът е: твърде малко!

Естествени клонки! Красив букет от естествени борови клонки, които сме натопили във вазата и сме украсили, ще ни създаде желаното Коледно настроение! Наистина, не е като истинска коледна елха, но поне дървото, от което сме откъснали клонките е все още живо и в същото време имаме в дома си свежестта на истинското дърво!

Кой вариант избрахте Вие?

Очакваме Вашите отговори, коментари и съвети за една прекрасна еко Коледа!

 

Очаквайте следващата тема: Коледна украса от естествени материали!

Напишете коментар