За Мъже

Принцип на работа на дизеловата помпа

Едно от най-сложните устройства в конструкцията на дизеловия двигател е горивната помпа, която поставя горивната течност под високо налягане.

Принцип на работа на дизеловите помпи и дюзи

Дизелова помпа

За разлика от двигателя, който работи с бензин, дизеловият двигател функционира на различен принцип. Коляновият вал се завърта благодарение на запалването на дизеловото гориво в цилиндрите. Горивото се впръсква в работната камера през малките отвори на специални дюзи.  Дизеловата помпа осигурява постъпването на горивото под необходимото високо налягане.

Поради принципа на работа на дизеловата помпа основно изискване към нея е подаването на гориво със сила на налягането не по-малка от 150 MPa. Поради голямото натоварване, на което е подложена помпата корпусът й се изработва от висококачествена алуминиева сплав. В помпата се използва и т. нар. бутална двойка – комплект детайли, състоящ се от цилиндър с малък диаметър и бутало. Елементите от буталната двойка се изработват от закалена стомана.

Дизелова дюза

Качественото изгаряне на горивото в цилиндрите на двигателя, неговото стартиране, динамиката на ускорението на превозното средство зависят от това до каква степен е ефективна работата на инжекторите.

В зависимост от вида на дюзите и горивната система, максималното налягане в дюзата в момента на впръскване на горивото е около 200 MPa, а времето, за което се случва това – от 1 до 2 милисекунди. От качеството на впръскване на горивото зависят важни фактори като нивото на шума на двигателя и количеството на изгорелите вредни емисии, които се отделят в атмосферата при експлоатация на автомобила.

Диагностика на помпи и дюзи от „София Дизел Център“

За да се осигури максимална ефективност на дизеловия двигател, при производството на помпи, дюзи и други елементи от горивната система на автомобила се спазват изключително високи изисквания за качество.

Редовната диагностика на детайлите с цел проверка на характеристиките им ще осигури по-дълъг експлоатационен живот на вашия автомобил. Компанията „София Дизел Център“ предлага диагностика на дизелови двигатели с най-съвременно оборудване. Възползвайте се, за да предотвратите своевременно възникването на проблеми с вашия автомобил!

Facebook Comments